Als MKB’er kun je je aansluiten bij een zogeheten energiecollectief om op die manier korting te scoren op je energierekening. Een energiecollectief voor MKB’ers bestaat uit een groep bedrijven die voor dezelfde voorwaarden en (lage) prijs MKB energie afneemt. Zo op het eerste gezicht lijkt dit heel aantrekkelijk voor ondernemers, want wie wil er nou geen korting? Er zijn echter wel enkele voorwaarden waar je rekening mee moet houden wanneer je je aansluit bij zo’n energiecollectief. Een collectief kan voor bepaalde bedrijven zeker voordelig uitpakken, zolang je maar op de hoogte bent van de nadelen. In dit artikel vertel ik je meer over wat je moet weten voordat je kiest om deel te nemen aan een MKB energiecollectief.
Entreegeld betalen voor collectief
Voordat je gebruik mag maken van de voordelen van een energiecollectief moet je eerst lid worden van de groep. Je raadt het misschien al: zo’n lidmaatschap kost geld. Je moet eenmalig geld betalen om mee te dingen naar de kortingen op je zakelijke energie. Dat is best een beetje vreemd: geld neerleggen voor een aanbieding waarbij je uiteindelijk hopelijk wat geld kunt besparen. Voor grote bedrijven is entreegeld vaak niet zo’n probleem, maar wanneer je een kleiner bedrijf hebt, is het zonde om te betalen voor zoiets als een energiecollectief. Om er zeker van te zijn dat je voordeel kunt scoren op je energie kun je in dit geval beter beginnen met het vergelijken van energie. Op Minder.nl vind je een handige vergelijkingstool waarmee je de beste aanbieding kunt vinden.
Je krijgt nooit het hele aanbod
Wat daarnaast goed is om te weten is dat je in het geval van een energiecollectief nooit het hele aanbod op het gebied van zakelijke energie krijgt. Niet iedere energieleverancier doet namelijk mee met dergelijke groepskortingen. Daarom weet je eigenlijk nooit 100% zeker of je wel de beste aanbieding hebt voor zakelijke energie. Het kan namelijk maar zo zijn dat er goedkopere aanbieders zijn die buiten zo’n collectief om aanbiedingen hebben die veel aantrekkelijker zijn. Daarom is het aan te raden om als MKB’er altijd eerst even verder te kijken voordat je in zee gaat met een collectief. De kans is groot dat je ergens anders goedkopere zakelijke energie kunt krijgen.
Alsnog te veel betalen is mogelijk
Nu ik het toch heb over goedkopere deals; hoewel MKB energiecollectieven adverteren met voordelige deals is er nog een kans dat je alsnog te veel betaalt voor zo’n energiecontract. Omdat er als collectief energie wordt ingekocht, maakt iedere MKB’er binnen zo’n collectief gebruik van hetzelfde pakket. Dat is natuurlijk best gek, omdat ieder bedrijf een totaal ander energieverbruik heeft. Een klein bedrijf met vijf medewerkers betaalt normaal bijvoorbeeld veel minder dan een bedrijf met veel medewerkers. In dat geval betaal je gegarandeerd meer voor je zakelijke energie in een collectief, omdat er geen rekening wordt gehouden met individueel verbruik. Tot slot gaat het bij een energiecollectief puur om het pakken van de hoogste korting, niet per se om het laagste bedrag. Ook in dat geval kan het dus zo zijn dat een deal met de hoogste korting niet altijd de goedkoopste optie is. Check dus voor je eigen bedrijf of een MKB energiecollectief wel zo’n goed idee is voordat je eraan begint.